Statistika: uued korterid on kalleimad Tallinnas ja odavaimad Riias

Statistika: uued korterid on kalleimad Tallinnas ja odavaimad Riias

Eesti suurima kinnisvarabüroo Uus Maa ülevaate kohaselt küsitakse uue korteri ruutmeetri eest Tallinnas keskmiselt 4200, Vilniuses 3300 ning Riias 2800 eurot.

Uus Maa juhatuse liikme Igor Habali sõnul on Tallinna uusarenduste turg teinud võrreldes eelmise aasta sama perioodiga tubli edasimineku, kuid olukord on endiselt keeruline. „Tänavu on uusarenduskortereid müüdud 13 protsenti rohkem kui mullu. Kui aprillis ja mais näis, et turg taastub lineaarselt, siis tegelik taastumine on alanud alles kahel viimasel kuul, kuna suvekuudel oli müük hõredavõitu. Endiselt oleme ostjaturul, Tallinna uusarenduse ruutmeetri müügihinnad püsivad 4200 euro juures ja tugevat tõusu selle pealt ei paista,“ ütles Habal.

„Müügisolevate korterite arv on aasta algusega võrreldes üleüldiselt kasvanud ning see pikendab müügiperioodi. Nii Euribori kui pankade omaintressi langus võiks samas sügis-talvel uusarenduste turgu aktiivsemaks muuta,” kommenteeris Habal vastandlikke trende.

Riias on uusi kortereid kogu müügipakkumisest umbes 30% (Tallinnas ligi 40%) ning sarnaselt Tallinnale on ka riialaste esimene eelistus uusarendus. Samas piirab kõrgem hinnatase koos palkade mahajäämusega paljude ostjate võimalusi, mistõttu ollakse sunnitud soetama kortereid vanematesse tüüpelamutesse, kus sõlmitaksegi enamik tehingutest. Riias on hinnad Balti pealinnadest siiski kõige soodsamad. Peamine põhjus on rahvaarvu vähenemine ning odavam ehitus- ja ka maa hind, kuna isegi Riia kesklinnas on päris palju tühje krunte. Samuti on Riias detailplaneeringute ning uute arenduste käivitamine märksa lihtsam ja kiirem ning seeläbi ka soodsam kui näiteks Tallinnas,“ lisas Habal.

Analüüsi kohaselt on uue Riia korteri ruutmeetri keskmine pakkumishind 2800 eurot ning reaalseid tehinguid tehakse 2675 euro juures. „Samas makstakse ka Riias mõnede uusarenduste eest väga kõrgeid hindu, näiteks ajaloolises südalinnas asuvas Tal Residence’is ületab keskmine hind 6000 eurot ruutmeetri kohta,“ täpsustas Habal.

Leedu pealinnas Vilniuses kasvas 2024. aasta esimeses pooles uute korterite pakkumine kolmandiku võrra, ulatudes 4150ni. „Kinnisvaraarendus on pikaajaline protsess, mistõttu on pakkumise suurenemine seotud 2022. aasta keskpaigas tekkinud uute pindade defitsiidiga. Vilniuse uusarenduste turg toimib suhteliselt hästi – tänavu esimesel poolaastal müüdi 22% rohkem uusi kortereid kui varasemal poolaastal. Nendest tehingutest 67,5% asusid kesklinnast veidi kaugemal, Nerise jõe paremal kaldal, kus on ka kõige rohkem pakkumisi,“ sõnas Habal.

Vilniuse uute osaliselt viimistletud korterite mediaanhind on püsinud suhteliselt stabiilsena, liikudes kuude lõikes paar protsendipunkti üles-alla 3200–3300 euro vahemikus ruutmeetri kohta. „Olgu öeldud, et Leedu uusarendusturu eripära seisneb selles, et tavapäraselt pakutakse koduostjatele osaliselt viimistletud (nn „hall karp“) korterit. Viimistletud korteri jaoks tuleb veelgi enam kukrut kergitada ning see trend on tekitanud ka eraldi majandusharu,“ märkis Habal. Viimistletud korterite ruutmeetri hinnad küündivad 4000 euro juurde.

Eesti suurim kinnisvarabüroo Uus Maa koostab regulaarset Balti era- ja ärikinnisvara turuülevaadet koos Läti ja Leedu juhtivate kinnisvarafirmadega Latio ja Inreal.