Z-põlvkonna kinnisvaraeelistused: paindlikkus, rohelus ja ökonoomsus

Z-põlvkonna kinnisvaraeelistused: paindlikkus, rohelus ja ökonoomsus

Z-põlvkond, kelle hulka loetakse kuni 27-aastased noored, on sisenenud kinnisvaraturule eelistustega, mis veidi erinevad eelmiste põlvkondade valikutest. Täna teevad Z-põlvkonna esindajad kinnisvaratehinguid peamiselt üüriturul, kuna sääste pole veel jõudnud piisaval määral tekkida ning esimese kodu ostmine lükkub edasi ka kõrgete kinnisvarahindade ja intressimäärade tõttu. Samas eelistab üha rohkem noori üürida kui omada, seda nii auto kui kinnisvara puhul. Noored soovivad paindlikkust, nad ei taha võtta suuri laenukohustusi ega olla ühe kohaga elu lõpuni seotud.

Üürikodud on noortele meelepärasemad, sest pakuvad suurt vabadust – igal ajahetkel saab lihtsa vaevaga elukohta vahetada, olgu selleks teine linn või riik. Asjade omamise ja end püsivalt kodumaaga sidumise asemel paneb Z-põlvkond rõhku maailma avastamisele ning heale elukvaliteedile. Seetõttu eelistavad noored üha enam tähtajatu üürilepingu võimalust. Rääkides veel korteri üürimisest eelistavad noored uusi või madalate kõrvalkuludega hooneid, mis pakuvad ühiskasutusega aladel lisavõimalusi nagu jõusaal, ühine pesumaja ja koosviibimisalad. Võimaluse korral ei soovi nad enam elada vanades paneelmajades, kuna see keskkond ei klapi nende DNA-ga ning need hooned pole ka üldjuhul keskkonnasäästlikud.

Kuna Z-põlvkonna leibkonnad on väiksemad ning üksikuid inimesi on rohkem kui eelmistes põlvkondades, eelistavad nad väiksemaid kortereid. Asukoha valikul mängib rolli piirkonna atraktiivsus ja teenuste kättesaadavus, mistõttu eelistatakse elada kesklinnas või selle lähedal (Kalamaja ja Pelgulinn), kus on kõik vajalik olemas jalutuskäigu kaugusel ning kultuurielu on elav. Kuna igapäevaselt autoga liiklejaid on vähem kui eelmistes põlvkondades, peavad spordi-, vabaaja- ja ostuvõimalused olema lähiümbruses. Z-põlvkond väärtustab ka kodukontori võimalust, kuna paljud neist töötavad osaliselt või täielikult kodust. Kõik eluks vajalik peab olema kodu lähedal ja ideaalis nii, et autot ei peaks üldse omama.

Paraku on sellistele kriteeriumitele vastavaid kodusid kesklinna piirkonnas ja noortele sobivas eelarves päris keeruline leida. Linnast paarikümne minuti kaugusel, näiteks Sauel või Laagri kandis, on võimalusi rohkem, ent sinna kolivad pigem värsked lapsevanemad, kahekesi elavad noored reeglina mitte. Osad noored on valmis korterit ise renoveerima, et saada soodsam kodu kesklinnale lähemal. Kinnisvaraarendajatel soovitame aga nende eelistustel silm peal hoida, kuna järgmise 10 aasta jooksul peab uusarendusturg vähemalt osaliselt nende soovidega arvestama.

Ly Johanson (Uus Maa Five Stars büroo maakler)