Arendused tõstsid tublisti Tallinna hinnataset

Arendused tõstsid tublisti Tallinna hinnataset

Mais muutus Eesti kinnisvaraturg taas mõnevõrra aktiivsemaks ning kasvasid ka keskmised hinnatasemed. Suuremates linnades andsid tooni uusarendused.

Laias laastus jätkas ka maikuu meeleoludega, mida kogesime varasematel kuudel. Kevad on tavapäraselt alati olnud aktiivsem nii müügiks pakutavate objektide külastamise kui ka reaalsete tehingute poolest ning ega selgi aastal pole teisiti. Küll aga toimub tehinguid aastatagusega võrreldes kolmandiku võrra vähem.

Hooajale iseloomulikult on ka suvilaturg aktiivsemaks muutunud ning huvi tuntakse nii maamajade kui ka autentsete suvekodude järele, mis on kas renoveeritud või kus saab ise kõik oma maitse järgi korda teha. Pakkumishinnad märkimisväärselt langenud ei ole ning pigem panustatakse alanud suvele. Teisalt võidakse nii riskida ka hoopis pikema müügiperioodiga.

Ka üüriturg sai hoogu juurde, sest sügisene hooaeg pole enam kaugel ning kes varem otsimisega alustab, saab parema valiku ja hinna. Pakkumist praegu on, sest turule on tulnud palju kortereid uutes majades ning ka rändesurve pole nii suur kui varem.

Suuremates linnades tehinguid rohkem

Tallinnas vahetas omanikku 945 korterit (aprillis 704), mille ruutmeetri mediaanhinnaks kujunes 2994 eurot. Mai oli taas kuu, kus keskmisest enam sõlmiti notariaalseid ostu-müügilepinguid korteritega äsjavalminud majades. Nende hulgas oli erinevas suuruses korterid, kuid enam paistsid silma suured perekodud ja luksuslikud elamispinnad hinnatud kvartalites. Nii kerkis tehingute hinnatase kuuga 8,1% ning aastaga 5,4%. Hüpped tänu uusarendustele on varasemate otsuste vili ning suuremast taastumisest rääkimiseks hetkel veel alust ei ole.

Tartus müüdi 175 korterit (aprillis 139), mille ruutmeetri mediaanhinnaks tuli 2580 eurot. Nagu Tallinnas, nii müüdi ka Tartus taaskord enam uusi kortereid. Kuuga muutus hinnatase kallimaks 10,6% ja aastaga 12,2%.

Pärnus vahetas maikuu jooksul omanikku 86 korterit (aprillis 81) ning ruutmeetri mediaanhinnaks kujunes 1977 eurot. Kui kuuga kerkis hinnatase 0,6%, siis aastaga 3,7%.

Piirilinnas Narvas müüdi 74 korterit (aprillis 72), mille ruutmeetri mediaanhinnaks kujunes 508 eurot. Kui kuuga hind ei muutunud, siis aastaga kasvas see 11,6%.

Risto Vähi (Uus Maa Kinnisvarabüroo analüütik)