Suvila ümberehitamine aastaringseks eramuks

Eestlane armastab oma majas elada ning võimaluste avanedes liigutaksegi korterist eramusse.

Oma maja rajamiseks on väga mitmeid variante, mida kaaluda ning üheks neist on vana suvila ümber ehitamine aastaringseks elamiseks. Nõudlus sääraste suvilate järele on püsivalt olemas.

Suvilate ostmise eesmärk on võimalus soetada maja uusehitistega võrreldes soodsa hinnaga – isegi alla miljoni krooni. Selle summa eest saadakse nii elamispind kui krunt. Tallinna lähipiirkonnas ja kaugemalgi asuvad nõukogude-aegsed suvilakooperatiivid on tänaseks läbi teinud suured muutused ning neist on saamas aastaringseks elamiseks kohandatud eramurajoonid. Suuremates suvilarajoonides võivad hinnanguliselt olla kuni pooled suvilatest eramuteks ümber ehitatud. Suvila ümber ehitamine eramuks on uue maja ehitusest odavam, kuna suvilapiirkondades ei seata renoveeritavale hoonele nii kõrgeid nõudmisi.
Samas võivad vajalikud lisainvesteeringud uuendamisel kujuneda suhteliselt kõrgeks, sest vaid suvehooajaks mõeldud hoone ümber ehitamine võib kaasa tuua ootamatult suuri kulutusi, sageli peab alustama põhikonstruktsioonide parendamisest. Kindlasti peab kontrollima ja hindama vee-, kanalisatsiooni- ning elektrisüsteemide olukorda ja nende aastaringse kasutamise võimalusi. Suvila puhul on väga oluline jälgida selle soojapidavust. Lisasoojustamine võib kaasa tuua põhjalikke ümberehitusi ja kulutusi.

Peale ehitus- ja remonttööde toob suvila ehitamine eramuks kaasa ka mitmed muud asjaajamised ja nendega kaasneva aja- ning rahakulu. Nõudmised võivad kohalikel omavalitsustel olla erinevad. Näiteks reeglid juurdeehituste puhul on sageli detailplaneeringute algatamine, naabrite nõusolekute küsimine jne.

Kindlasti tuleb terasel pilgul üle vaadata ja läbi mõelda ostetava suvila naabruskond ning lähiümbrus, sest kodu – olgugi mõõtmetelt väikese – loomine on tähtis otsus.

Sven Pedari
Uus Maa Kinnisvarabüroo maade ja majade maakler