Millised on kõige nõutumad üürikorterid?

Tänane olukord kinnisvaraturul näitab, et soov üürikorterite järele on säilinud.

Täheldada võib, et üürilepingute pikkus on hakanud lühenema. Kui varasematel perioodidel oli üsna levinud üürilepingu pikkuseks 1 aasta ja isegi rohkem, siis nüüd saab väita, et tavaline üüriperiood on vähenenud 3-6 kuu peale. Teatud sihtgrupp, nagu näiteks üliõpilased, üürivad korteri reeglina pikemaks ajaks kui 1 aasta.

Keskmist üürihinda on raske välja tuua, kuna üürihinnad erinevates piirkondades ja olenevalt korteri või maja seisukorrast kõiguvad. Kogemusele tuginedes saan välja tuua, et suurema nõudlusega on üürikorterid kesklinnas suurusega 50 m2, mille üürihind on 5000-6000 krooni kuus. Seevastu kesklinna lähiümbruse üürihinna soov on keskmiselt 4000-5000 krooni kuus.
Märgata on eelistust üürida korter, mis on uue sisustuse ja viimistlusega. Lisaväärtust tõstab olemasolev parkimiskoht, mis võiks soovitavalt olla garaažis.

Mustamäel, Õismäel ja Koplis on eriti nõutud
1-toalised üürkorterid hinnaklassis 2000-2500 krooni kuus. Nende seisukord võib olla rahuldav.
40 m2 korterite üürihinnad jäävad 3500-5000 krooni juurde ning nad on reeglina korralikud ja puhtad.
Tallinna lähiümbruses on üürihinnad 40-5 0m2 korteritel 3000-4500 krooni.
Igakuisele üürihinnale lisanduvad reeglina kõikvõimalikud kommunaalmaksed, nagu küte, vesi, elekter, prügivedu, haldus- ja hoolduskulud.

Järjest enam vaatavad ja hindavad paljud üürijad ka infrastruktuuri olemasolu, näiteks seda, kui kaugel asub lähim kauplus, kaubanduskeskus, bussipeatus, autoparkimisvõimalused, kuid ka internetiühenduse võimalusi (WiFi), üldist keskkonna turvalisust, sportimisvõimalusi, lasteaedade ja koolide olemasolu ja lähedust. On juhtumeid, kus otsuse langetamise juures on oluliseks teguriks maja trepikoja olukord.
Paljude jaoks on need väikesed detailid, kuid suures plaanis loovad terviku ja on tihtipeale üürikorteri valijal määravaks teguriks otsuse langetamisel.

Üks oluline aspekt üürimise juures, mida inimesed tihtipeale ei arvesta, on see, et üürilepingut sõlmides tuleb kindlasti arvestada tagatisraha ja vahendustasuga kinnisvarabüroole. Viimast muidugi juhul, kui vahendajana kasutatakse kinnisvarabürood.

Usaldusväärse üürimaakleri kasutamise eelised on:

  • juriidiline korrektsus
  • aja kokkuhoid  klient saab tegeleda oma põhitööga, kuna maakler tegeleb ise korteriga
  • kogemus ja professionaalsus
  • ebameeldivate kõnede filtreerimine maakleri poolt

Kristina Sõmerik
Uus Maa Kinnisvarabüroo üürimaakler