Uued korterid endiselt nõutuvamad

2005. aastat võib nimetada kinnisvarabuumi aastaks, mida kinnistab eelkõige aktiivne uute korterite ostmine.

Aasta teises pooles tõusid hinnad hüppeliselt, mis tõi turule ka hulgaliselt spekulante, mis omakorda tähendab, et uute korterite turul tehti palju tehinguid lühiajalise investeeringu eesmärgil. Tänu heale läbimüügile tõusid uute korterite hinnad, sõltuvalt piirkonnast ca 30-75 %, keskmiselt 18 000 kr/m² –
45 000 kr/m².

Kuigi ehitushinnad on viimase aastaga oluliselt tõusnud, on kinnisvarahindade tõus olnud veelgi kiirem. Praeguse hinnatõusu põhjus on eelkõige pankade laenupoliitika, mis võimaldab võtta kinnisvara tagatisel suuremaid laene. Lisaks pankade soodsatele laenutingimustele, on suureks ostjate sihtgrupiks välismaalased, kes soetavad kortereid hulgi.

Üha soodsamate laenutingimuste tõttu on senini püsinud olukord, kus hoolimata pakkumise kasvust ostetakse ära iga korter, mis müüki tuleb. Kuni 2006. aasta alguseni müüdi enamik uusi kortereid enne elamu ehituse valmimist. Täna võib ennustada jätkuvat hinnatõusu vaid kesk- ja vanalinnas, kus maad jääb järjest vähemaks, mistõttu kruntide hinnad kallinevad. Pakkumiste vähesuse tõttu on nõudlus südalinnas endiselt kõrge.

Kesklinna lähipiirkonna ja linna lähiümbruse uute korterite turul võib märgata hindade stabiliseerumist ja müügiperioodide aeglustumist. Kuna hinnakasv on olnud väga kiire ja kohati hüsteeriline, on potentsiaalsetel ostjatel tekkinud tänaseks selgus pakutava ja võimaluste/vajaduste osas. Samuti on tekkinud olukord, kus kiire hinnatõus on vaibunud ja spekulatiivsete investeerijate poolt paisatakse müüki hulk uusi kortereid.

Uusi kortereid pakutakse nii kesklinnas, äärelinnas kui ka linna lähiümbruses. Tallinna lähiümbruses ja valdades on hinnad odavaimad, hinnavahemikus 19 000 – 25 000 kr/m². Äärelinnas on pakkumisel olevate korterite hinnad keskmiselt 25 000 – 33 000 kr/m² vahel. Kõige kõrgemad on hinnad kesk- ja südalinnas, jäädes hinnavahemikku 35 000 – 58 000 kr/m². Hinnad diferentseeruvad muidugi ka korterelamute siseselt. Näiteks varieeruvad hinnad suurimate müügimahtudega projektides 10-20%, kus on oluline korteri asukoht hoones, aknast avanevad vaated ning ilmakaared.

2005. aastaga võrreldes suurenes 2006. aasta uute korterite müügimaht kuni 50%. Valdav osa suurprojektidest on suunatud keskklassist korteriostjatele hinnavahemikus ca 23 000 – 28 000 kr/m². Seega on konkurents nimetatud hinnasektoris oluliselt tihenemas ning võitlus klientide pärast hakkab üha enam toimuma imidži, asukoha ja lisaväärtuste pakkumise kaudu.
Ehitusjärgus objektidele on 2006.aastal lisaks 2005. aastale uute etappide näol lisandumas mitmeid suurprojekte Tallinna kesklinnas (Narva mnt 7, Rottermanni ja Lutheri kvartalid, Fahle maja, Kadriorus Tivoli kvartal), äärelinnas nii Lasnamäel (Priisle tn 1a), Põhja-Tallinnas (Kolde pst 67, Kopli tn 82) kui ka Mustamäel (Sõpruse pst 25, Sütiste tee 19A).

Monika Kuntsel
Uus Maa Kinnisvarakonsultandid atesteeritud hindaja