Uue kodu ostmine olgu läbimõeldud ja kaalutletud otsus

Meie kõigi elus saabub teatud hetkel selgus, et kätte on jõudnud aeg vahetada kodu. Põhjused on igaühel omasugused ja erinevad

Kogenud kinnisvarakonsultandina võin statistikat tehes väita, et enamlevinud põhjus kodu vahetamiseks on suurus – tavaliselt minnakse väiksemast korterist suuremasse, vahetatakse korter maja vastu ning isegi vastupidi või siis alustatakse oma elamise soetamisega. Üldjuhul jäädakse elama ka samasse piirkonda või linnaosasse, mis on juba armsaks saanud ja kus on tekkinud omad sõbrad ja harjumused ning ka mälestused.

Millest on aga mõistlik alustada, kui olete otsustanud, et vana elamine enam ei rahulda teie vajadusi?

Uurige välja oma rahalised võimalused

Esmalt soovitaksin pöörduda kodupanga laenuhalduri poole ja selgitada välja teie rahalised võimalused:
· kui suur on teie omafinantseeringu osa,
· kas on vaja võtta juurde laenu
· mis summas laenu võtta
· millised on teie laenuvõimalused
· mis väärtuses võite uut elamist endale lubada

Enne uue kodu ostmist ära vana kodu maha müü

Kui on selge, mis summas on võimalik endale kinnisvara soetada ja laenu võtta on paras aeg alustada uue elamise otsingud. Ärge kindlasti enne põletage sildu vana elamisega enne kui uus on leitud. See tähendab, et ärge enne müüge vana elamist või ärge lõpetage oma rendilepinguid lotuses, et küll ma midagi ikka leian. Tihtilugu on tekkinud olukord, et ollakse sunnitud lepingus võetud kohustuste alusel oma vanast elamisest välja kolima, kuid ei ole veel kuhugi kolida. Sellises olukorras on väljapääsuks osta endale varu elamine, mis ei pruugi olla teie unistuste kodu, vaid ajutine lahendus.

Sageli tasutakse uue elamise eest vana müügist saadud rahaga. Kuidas siis käituda ?
Selleks pakuvad pangad head lahendust- panete oma vana elamise lisatagatiseks ning pank annab teile selles väärtuses raha uue ostmiseks. Te võite rahulikult kolida oma uude elamisse ning seejärel on teil ligikaudu 6 kuud, sõltuvalt pangaga sõlmitud lepingust aega oma vana elamist müüja. See annab teile hea võimaluse, kus te ei pea kiirustades ja odavalt müüma oma endist elamist ega sattuma pingelisse olukorda seoses vana korteri vabastamisega.

Tee koostööd professionaalsete kinnisvaramaakleritega

Spetsialistina soovitan pöörduda mõne hea mainega kinnisvarabüroo ja kinnisvarakonsultandi (maakleri) poole, kes hakkab teie küsimusega tegelema. On võimalik, et annate kogu töö ja vaeva maaklerile, kuid võite ka paralleelselt maakleriga ise otsida ja huvitavaid pakkumisi jälgida. Hea soovitus oleks maakleriga aeg ajalt ühenduses olla, et talle teada anda, et te pole vahepeal midagi sobilikku veel leidnud ning huvituda uutest pakutavatest variantidest.
Leppige kokku viis, kuidas ja millal ta teile uusi pakkumisi saadab.
Mõistlik oleks tutvuda kinnisvara andmebaasidega internetis, millest suurimad on
www.city24.ee ja www.kv.ee. ning jälgida neid regulaarselt. Need sisaldavad üldiselt kõikide kinnisvarabüroode pakkumisi ja nendes on mugav teha päringuid. Samuti hoida silmad lahti lugedes ajalehti ja sõites ringi piirkondades, mis teid huvitavad. Kõik uued majade ja krundtide projektid reklaamivad ennast ka kohapeal.

Kui sobiv elamine leitud algab ümber vormistamine. Tavaliselt nõustab selles protsessis maakler, kes kinnisvara müüb. Tema ülesandeks on tehingu notariaalse vormistamise ettevalmistamine ja ostja – müüja nõustamine. Kuna iga notariaalne tehing on eripärane, ei saa siinkohal kõiki variante lahti kirjutada. Selle jaoks kasutage kindlasti kinnisvarakonsultandi abi, et kõik oleks korrektne, notariaalne tehing toimuks ja rahad laekuksid õieti.

Kulutused, millega arvestada

Kindlasti tuleb peale müügihinna arvestada ka muude võimalike kuludega:
· Hindamisakt – seoses laenu ja hüpoteegi seadmisega on hindamisakt üldjuhul panga poolt nõutud.
· Laenulepingu tasu pangale.
· Notaritasu- iga tehingu puhul erinev, kuna sõltub otseselt tehingu lõpphinnast.
· Riigilõiv- registrisse kandmise eest
· Hüpoteegi seadmise notariaalne tasu- juhul kui võetakse pangast laenu.
· Vahendustasu maaklerile- selle maksab tavaliselt müüja ning reeglina see sisaldub juba müügihinnas.
Kõik eelpool nimetatud kulude summad sõltuvad tehingu väärtusest.

Need on aspektid ja kulutused, millega peaksite tõenäoliselt arvestama oma kodu vahetusel. Selleks, aga et olla kindel, et kõik sujub õieti, vajate enda kõrvale kindlasti kinnisvarakonsultanti, sest on veel hulk pisidetaile selleks, et sõlmida korrektne ja hilisemate pretensioonideta notariaalne ostu müügi tehing. Rahulolu ja rõõm aga oma uuest kodust tasub neid asjatoimetusi kindlasti kuhjaga ära.
Eleri Soonsein
Uus Maa Kinnisvarabüroo atesteeritud kinnisvarakonsultant