Spetsiaalselt müügi jaoks pole mõtet suurt remonti ette võtta

Korterit ostes või müües tuleb arvestada väga paljude erinevate teguritega peale asukoha ja korteri üldise seisukorraga, sest praktika näitab, et lõplikku hinda mõjutavad näiteks vaade, trepikoja seisukord, ühistu olemasolu ning parkimiskoha olemasolu.

Igal inimesel on oma arvamus, erinev maitse ja standardid. Samas, aga tuleb teada, et igal kinnisvaraobjektil (korteril, majal jne) on kolm-neli põhilist tegurit, mis kõige enam mõjutavad selle maksumust. Oluline on neid teada ja nende mõju kinnisvarahinnale. Väga raske on välja tuua, et mis on standardid, kuna ostjasgrupp on nii erinev, sest ühele mõjub see tegur positiivselt ja teisele negatiivselt.
Üha enam on korterite hinda mõjutamas asukoht elamusiseselt, eelkõige korruselisus. Selgelt vähem hinnatud on esimene korrus, mis tuleneb nii turvalisuse kaalutlusest kui ka piiratud vaatest ning valguse vähesest ligipääsust.

On inimesi, kes kindlasti tahavad osta remonditud ja möbleeritud korterit ning nad on nõus selle eest turuhinnast rohkem maksma, kui mõni teine inimene. Sellised inimesed hindavad mugavust ning soovivad korterisse tulla käed taskus, et seal kohe elama hakata, ilma et peaks mõtlema erinevate remonttööde ja muude kulutuste peale. Sel juhul on nad nõus mugavuse eest rohkem maksma.
Teiselt poolt leidub, aga suur hulk inimesi, kes ei tahaks mitte mingil juhul osta remonditud korterit, kuna tegelikult leidub turul suhteliselt vähe kortereid, mis vastaksid täielikult kliendi maitsele ning, kus ta ei muudaks ei sisekujundust, planeeringut ega muud.
Inimesed on järjest rohkem huvitatud oma enda maitse järgi korteri remontimisest, nad soovivad palju ise sel teemal kaasa rääkida, kasutada oma vajadustele vastavaid materjale (eksklusiivsed, öko, maalähedane, modernne jne). Sellisel juhul võib täheldada, et perekond plaanib korterisse jääda pikaks ajaks ja loomulikult ei tee nad seda kiirustades.

Kui rääkida remondist korteris, et mida konkreetselt teha, siis soovitaksin üldjuhul ära vahetada aknad, kuna see on suhteliselt ebameeldiv töö ning kui inimesel on valida samas asukohas 2 ühesuguses seisukorras korterit, kuid ühes on aknad vahetatud ja teises mitte, siis ostetakse peaaegu 100% kindlusega vahetatud akendega korter.
Tähelepanu soovitan pöörata sanitaarruumidele, mis peaksid olema heas või väga heas seisukorras. Vannitoa, tualettruumi jne remont on üks kulukamaid remonte korteris, siis ostjad väga rangelt jälgivad nende olukorda. Siinkohal tuleb muidugi arvestada, et korteri potentsiaalne ostja ei saa olla täielikult selle remondiga rahul, mida te olete teinud.

Kõige tähtsam on inimese jaoks ikkagi see, et korter, mida vaatama minnakse oleks puhas ja korras, isegi siis, kui seal pole remonti väga ammu tehtud. Peaasi on, et korteri üldmulje oleks hea ning vastaks eelnevalt kokkulepitud kirjeldusele.

Üldjuhul ei tasuks korteris ette võtta kulukaid remonttöid, eriti sellisel juhul, kui korter remonditakse spetsiaalselt müügi jaoks, sest remondiks investeeritud rahahulk ja aeg ei pruugi tõsta selle turuväärtus samale tasemele kulutustega.

Korterit osta sooviv inimene peaks peale korteri olemasolu kindlasti tähelepanu pöörama ka maja üldisele seisukorrale, näiteks:
· kas majas on vahetatud olulisemad tehnovõrgud (torustik, elektrisüsteem)
· millises olukorras on katus, kui tegemist on viimase korruse korteriga
· paneelelamu nurgakorteril oleks jälle hea teada, kas otsaseinad on soojustatud
· Vee-ja kanalisatsioonitorustiku vahetus, just sel juhul, kui plaanitakse teha remonti sanitaarruumides.
· kas elamus on moodustatud korteriühistu või kuidas maja haldamine on organiseeritud. Kas on näiteks tegemist tegusa ühistuga.
· Millised on parkimisvõimalused ning kas see on turvaline, sest parkimiskoha puudumine näiteks kesklinna piirkonnas võib osutuda otseselt müüki takistavaks teguriks.
· Tundke huvi ka kommunaalmaksete suuruse kohta, kuna muidu võib talvekuudel oodata suuri üllatusi, millega te korterit ostes tegelikult arvestanud ei ole.
· Tähelepanuta ei tohiks jätta ka naabreid, kuna meid ümbritsevad inimesed on väga olulised, sest ei oleks ju eriti tore, kui näiteks teie peal elavad hirmsasti pidutseda armastavad naabrid.
Kertu Joost
Uus Maa Kinnisvarakonsultandid elamispindade hindaja