Üleandmis-vastuvõtuakt olgu detailne!

Kinnisvara üleandmis-vastuvõtuakt on lihtkirjalik kokkulepe ning notariaalse lepingu üks lisa, mille olemasolu ja tähtsust järjest enam esile tõstetakse.

Tegemist on kirjaliku dokumendiga, mis koostatakse ostja ja müüja vahel, hetkel kui müüja korteri valduse ostjale üle annab. Akt on lihtkirjalik ning selle koostamisel pole tarvis notariaalset kinnitust. Koos allkirjastatud aktiga läheb kogu vastutus ostjale üle. Tuleb olla väga hoolas, et allkirjaga kinnitatakse vastavas dokumendis eelnevaid notariaalseid kokkuleppeid, mis tähendab, et hiljem pretensioone enam esitada ei saa.
Võib kindlalt väita, et üleandmisakt on oluline ja kasulik dokument mõlemale tehingupoolele, et ennetada arusaamatusi ning vältida hilisemaid probleeme ja isegi pikale venivaid kohtuvaidlusi. Sellisel juhul on akt ka üheks tõestamise aluseks notariaalse lepingu kõrval.

Kuna siis üleandmis-vastuvõtuakt koostada?
Tuleks alustada hoopis kindlast teadmisest, et vara seisukorraga seotud suurt segadust ära hoida oleks soovitatav vormistada ostu-müügitehing usaldusväärse kinnisvarabüroo vahendusel. Reeglina tagab professionaalne kinnisvaramaakler, et objekti vahendamisel saaks koostatud ka vastav üleandmis-vastuvõtu dokument. Samamoodi annavad oma soovituse akti fikseerimiseks ka notarid.

Akt vormistatakse tehingu objektiks oleva vara ülevaatuse käigus, mis tehakse vahetult peale notariaalset müügitehingut, kui olete otsustanud elamise lõplikult üle anda. Üleandmis-vastuvõtuakti allikrjastavad mõlemad tehingupooled ehk siis ostja müüja omavahel. Notariaalses müügilepingus viidatakse kirjalikule üleandmis aktile ja akt peab sisaldama sama loetelu, mis notariaalses lepingus. Mida täpsemalt ja põhjalikumalt kõik lahti kirjutate, seda kindlamalt välistate hilisemad võimalikud vaidlused.

Mida peab sisaldama üleandmis-vastuvõtu akt?
Lihtkirjalikus aktis fikseeritakse üleandmise aeg, üleantava kinnisvara täpne olukord, tehniline seisund, varaga üleantavad esemed, sissejääv mööbel, elektroonika, köögimööbel, sanitaartehnika jms. Viimasel ajal on järjest rohkem levinud tava, et akti pannakse sisse ka kõik detailne info alates kodumasinate kaubamärkidest kuni vanni kirjelduseni. On teada ka juhuseid, kus notariaalses lepingus on must-valgelt kirjas, et korter ostetakse koos integreeritud ja kvaliteetsete köögimasinatega (mis kajastus ka korteri väärtuses), kuid nende kaubamärgid jäeti täpsustamata. Korteri võtmeid üle andes oli korteris kvaliteetsed ja kallid kodumasinad vahetatud kasutatud ja odavate vastu, millest ostja muidugi teadlik polnud.

Peale reaalsete esemete loetelu peab akt sisaldama ka kõikide mõõturite näite ning nende maksete tasumise tähtaegu müüja poolt (elekter, soe/külm vesi, gaas jne). Samuti tuleb vara üleandmisel omanikule üle andma kõik dokumendid, mis on seotud ostetava korteri/majaga, näiteks siise jäetava tehnika garantiidokumendid jm.

Lõpetuseks tuleb mõlemal osapoolel kinnitada aktis nimetatud vara koosseisu ning selle seisukorra hindamist vastavalt kokkuleppele ja et tasulised kulukohustused (näidud, maksud jne) kuuluvad täitmisele nimetatud tähtaegadeks.
Kindlasti tuleb aktis ka kinnitada, et käesolevaga lõpetatakse valduse üleandmine-vastuvõtmine lõpetatuks ning hilisemaid pretensioone arvesse ei võeta.

Ostes korteri uues korterelamus on üleandmis-vastuvõtuakt samuti kohustuslik ning sel juhul on see standartne dokument, mille koostab üldjuhul arendaja. Tasub kindlasti üle kontrollida, kas uus korter vastaks täpselt lubatud kokkulepetele, kas aknad ja uksed käivad korralikult ning kas keraamilised plaadid on täpselt need, mis ostja soovis. Tuleb jälgida, et kirja saaks pandud ka ehitusest tingitud garantii pikkus, kuigi 2 aastane garantii tuleneb seadusest. Lisaks märgitakse ära üleantavate võtmete arv, panipaigad jm.

Korteri üleandmis-vastuvõtuakt peab sisaldama järgmisi detaile:
1. korteri tehniline seisukord
· korteris on uus viimistlus
· torustik, elektriseadmed on töökorras
· vannitoa seinad ja pärand on kaetud keraamiliste plaatidega
· keskkütteradiaatorite ning põrandakütte olemasolu
2. korterisse jäävad sisse järgmised esemed:
· täispuidust köögimööbel
· köögis kodumasinate loetelu, näiteks: keraamilise plaadiga pliit firmalt Boch, külmutuskapp firmalt Whirlpool jne
· esiku suur seinapeegel
· vannitoas pesumasin firmalt Whirlpool ning selle garantiidokumendid
· vannitoas käterätinagid ning tualettpaberihoidja
· signalisatsioonisüsteemi kirjeldus ning liitumise kohustus ostja poolt
· aknakatted ning nende kirjeldus
· valgustid, nende arv ning kirjeldus
3. elektriarve näit korteri üleandmise päeval
4. veearvesti näit korteri üleandmise päeval
5. gaasiarvesti näit korteri üleandmise päeval
6. võtmete üleandmine, nende arv kokku
7. telefon ( korterisse jääb telefoniliin, müüja on lõpetanud/üle andnud/peatanud telefoninumbri kasutuslepingu
8. tähtajad, hiljemalt mis ajaks kohustub müüja tasuma kõik eelpool nimetatud maksed
Eleri Soonsein
Uus Maa Kinnisvarabüroo atesteeritud kinnisvarakonsultant