Enne maja ostu mõelge läbi oma vajadused

Juba valmis maja või vanema maja ostmisel tuleb kindlasti omanikult välja uurida tegurid, mis esmasel vaatlusel ei pruugi ilmneda, kuid hiljem enim probleeme võivad tekitada.

Alustuseks tuleb välja selgitada oma pere tegelikud vajadused ning võimalused. Ostueelne põhjalikkus vähendab eksimuse riski lõpliku valiku tegemisel
Praktikas tuleb tihti ette situatsioone, kus inimesed teevad liiga rutakaid ning pinnapelaseid otsuseid. Teevad läbimõtlematuid järelandmisi uue kodu leidmiseks. Selline rutakus tekitab hiljem probleeme.
Ostuotsust tehes tuleb tähelepanu pöörata asjaoludele, kas ostetav maja on ikka teie jaoks õige suurusega. Maja ost on pikajaline kinnisvarainvesteering ning on loomulik arvestada, kas te planeerite pere suurenemist lähitulevikus või teie lapsed on kodust lahkumise eas. Sellega arvestamine välistab olukorra, kus peate tõdema järgmist ümberkolimise faasi.

Kodu puhul on asukoht väga oluline tegur. Tavaliselt inimestel on soov osta konkreetset tüüpi maja, mis neile meeldib või siis kindel piirkond, kus nad tahavad elada. Paljudele meeldib juba väljakujunenud elamurajoonis elada (Nõmme, Viimsi), samas teised näevad perspektiivi uutes arendatavates elamurajoonides (Metsaveere, Merirahu). Mõlemal juhul on omad plussid ja miinused, mis vajavad ennem otsustamist läbikaalumist.
Kui teie perekond kasutab palju ühistransporti, siis tuleb jälgida kindlasti, kas maja vahetus läheduses on näiteks bussipeatus. Kui sõidate omatranspordiga, siis on soovitav jälgida teeolusid piirkonnas.

Kindlasti on soovitav ennem ostu välja selgitada, milliseid remonttöid on majas aegade jooksul tehtud. Parim viis on kõik tähelepanekud kirjalikult fikseerida ning notariaalsesse müügilepingusse sisestada. Samuti tuleks küsida omanikult, kas remont- ja ehitustööde kohta on kehtivat garantiid.

Maja üldine tehniline seisukord amortiseerub alati ning seetõttu jälgige näiteks, kas maja katus on korras, välisvooder kaasaegne, millises seisukorras on maja vundament.
Kindlasti tasub uurida maja kommunikatsioonide ja konsutruktsioonide seisukorda, kuna tavaliselt tulevad just sealt pärast majaostu välja suurimad probleemid. Siin on mõistlik kasutada ehitusspetsialisti abi.
Elektrisüsteem tuleb üle kontrollida koos spetsialistiga, kes vaatab paigaldust, aitab mõõta pingesuurust ning kontrollib, kas kõik elektriseadmed ja juhtmed on töökorras.
Selgitamist vajab, küttelahenduse vastavus teie vajadustele.
Alati on mugavam osta maja, kus on küttesüsteem uus, sest vanade küttesüsteemide uuendamine osutub tihtilugu väga kulukaks ning aeganõudvaks ettevõtmiseks.
Tasub uurida ka küttearvete suurust talvisel perioodil ning, kas kõikides tubades on sarnane temperatuur. Kui see tubade osas väga kõigub, siis on see märk kehvale soojustusele.
Kontrollige, kas ostetav maja on varustatud tsentraalse kanalisatsiooniga või kogumiskaevuga. Üldjuhul on kogumiskaev probleemiks majade osas, mis asuvad vanemates elamurajoonides.
Oluline on välja selgitada, kas vesi tuleb majja lokaalsest kaevust või tsentraalsest trassist ning kas tegemist on kvaliteetse ning ettenähtud nõuetele vastava veega.
Enne valmis maja ostu arvesta:
1. oma vajadusi
2. asukohta
3. elamispinna suurust
Kontrolli:
1. tehtud remonttöid
2. katuse olukorda
3. küttesüsteemi ning elektrisüsteemi olukorda
4. vundamenti olemasolu ja seisukorda
5. kanalisatsiooni ja vee olukorda
6. konstruktsioonide seisukorda

Andrus Soonsein
Uus Maa Kinnisvarabüroo tegevjuhi asetäitja