Eramukruntide hinnatõusu peatumine on oluliselt pakkumist suurendanud

Kõige nõutuim eramukrunt, mida otsitakse, on 1500 – 3000 m2 ning asub Tallinnast kuni 5 km kaugusel.

Eelistatakse kommunikatsioonidega varustatud ja soovitavalt kuni 1,3 miljonit krooni maksvaid krunte – selliseid aga on pakkuda suhteliselt vähe. Nüüd saab rääkida hindadest alates ca 1,5 miljonit ja enam.

Nõudlus elamukruntide järele oli kõige suurem siis, kui korterite hinnad saavutasid maksimumi või õigemini veidi pärast seda, kui inimesed avastasid, et maa hind on kaugele maha jäänud. Osteti ära peaaegu kõik, mis pakkuda oli. Tänase seisuga on hinnad teised ja nõudlus mitte enam nii suur. Kuid krunte otsitakse siiski.
Nihe võrreldes korterite hindadega ei ole enam nii märgatav. Hetkel on juba ka turul näha uuele ringile paisatud kinnistute ülepakkumist, mis aasta alguses toob kaasa hindade stabiliseerumise. Näiteks oli mõned kuud tagasi üsna tavaline teenimisviis selline, et osteti arendusprojektist ära mitu kinnistut ja kui hinnad olid kallinenud, müüdi need näiteks koos ehituslubadega maha või ehitati majad peale ja müüdi siis. Selline tulus äri aga on tänases turuseisus muutunud väga keeruliseks, sest hinnatõus ei ole võrreldes möödunud aastaga enam täheldamisväärne.
Tuleviku seisukohast on prognoositav hindade tõusu peatumine ja stabiliseerumine, mis loob olukorra, kus paljud kliendid on äraootaval seisukohal ega kiirusta ostuotsusega ning samas pakkumine järjest kasvab, mis loomulikult toob kaasa pikemad müügiperioodid. Turg on muutumas müüjate turust ostjate turuks ehk enam ei ole olukord, kus pane objekt ainult müüki ja kohe leitakse klient. Sellega seoses muutub aina olulisemaks professionaalne maaklerteenus ja inimese müügioskus. Pakkumisse on lisandunud ka palju ridaelamu- ja paarismajakrunte, mille lõpphinnad on üsna kõrged ja küündivad sõltuvalt võimalike bokside arvust kuni 3,9 miljonini.
Aasta eest oli olukord teine, müügis olid enamasti vaid eramukrundid. Hetkel on ikkagi kõige suurem nõudlus hea asukohaga ja mõistliku hinnaga eramukruntide järele, sest müügi eesmärgiga ehitamisel tekkiv kasum on muutunud olematuks. Enamasti on ostjad pered, kes proovivad realiseerida olemasoleva korteri või ka muu kinnisvara, näiteks suvila, ning soetada kinnistu, et sinna rajada eramu. Turult on kadumas väiksemad majaehitajad, kes otsisid arenduseesmärgil eelkõige paaris- ja ridamajakrunte. On ka lihtsalt investoreid, kuid võrreldes aastataguse olukorraga märgatavalt vähem.

Jörg Tutti
Uus Maa Kinnisvarabüroo maade ja majade konsultant