Olulised ehitiste võõrandamist mõjutavad tähtajad: 1. märts ja 1. juuni.

Soovime Teie tähelepanu juhtida olulistele ehitiste võõrandamist mõjutavatele tähtaegadele, mis puudutavad ehitisi, mille teenindamiseks vajalik maa on kinnistusraamatusse kandmata.

Kuni 1. märtsini 2006.a. on võimalik teha avaldusi maa (v.a. ehitise teenindamiseks vajalik maa) erastamiseks ehitise juurde, mis on omandatud vallasasjana ning mille võõrandaja ei ole maa erastamise avaldust esitanud.

Kuni 1. juunini 2006.a. on võimalik teha avaldusi ehitise teenindamiseks vajaliku maa erastamiseks. Samuti on võimalik kuni 1. juunini taotleda eraomandis oleva kinnisasjaga piirneval maa, kus ei ole võimalik moodustada iseseisvalt kasutatavat kinnisasja, erastamist ja liitmist piirnevate kinnisasjade omanikele.

Kuni 27 juunini 2006.a. on võimalik sõlmida maa ostueesõigusega erastamise ostu-müügilepingut. Ostueesõigusega erastamise õigust omav isik, kes mõjuva põhjuseta ei sõlmi maa ostu-müügilepingut enne 27. juunit, kaotab maa erastamise õiguse. Sellisel juhul jäetakse ehitamise teenindamiseks vajalik maa riigi omandisse ja ehitise omaniku kasuks seatakse hoonestusõigus Vabariigi Valitsuse poolt kehtestatud korras.

Asjaõigusseaduse rakendamise seadus sätestab, et ehitist või selle osa, mis ei ole kantud kinnistusraamatusse (s.t. on vallasasi) ei ole võimalik enam alates 2 märtsist 2006.a. üldjuhul võõrandada. Erandjuhtudena on kinnistamata ehitist või selle osa võimalik võõrandada pandiga tagatud nõude täitmiseks (juhul kui ehitis on panditud enne 2006. aasta 1. märtsi) või pankroti-, täite- ja sundvõõrandamismenetluse korras.

Ülaltoodud tähtajad ei piira selliste ehitistega muude tehingute tegemist, nt pantimist, üürimist jne.

Lisaküsimuste korral palume võtta ühendust Advokaadibüroo Sorainen Law Offices advokaat Leho Pihkva (tel: 6400 947, e-post: leho.pihkva@sorainen.ee) või partner Kaido Looriga (tel: 6400 930, e-post: kaido.loor@sorainen.ee).