EKSPERT: ümber Tallinna kerkib rida uusi tööstusparke, mis leevendavad ärimaa puudust

EKSPERT: ümber Tallinna kerkib rida uusi tööstusparke, mis leevendavad ärimaa puudust

Eesti suurima kinnisvarabüroo Uus Maa Ärikinnisvara tegevjuhi Danel Talpsepa sõnul on Tallinna lähiümbruses praegu tugev puudus kruntidest, kuhu suuremaid tööstus- ja ärihooneid rajada, aga lähiaastatel on valmimas 3-4 väga mastaapset arendust, mis olukorda leevendavad.

Danel Talpsepa sõnul on Tallinna läheduses juba aastaid äri- ja tootmiskruntide defitsiit. „Kui keegi tahab suuremat, näiteks 10 000-ruutmeetrist tootmis- või laohoonet ehitada, siis sobivaid krunte on vaid üksikuid. Müügis on peamiselt vanemad pinnad, aga uute ehitamiseks ruumi pole ning mitmed tööstused ja arendajad otsivad endale sobivat kohta juba aastaid,“ ütles Talpsepp.

„Ettevõtlus koondub järjest enam Tallinna ja 3-4 suurema tõmbekeskuse ümbrusesse, kus on hea logistika ja tööjõu kättesaadavus. Pudelikaelaks on nii kruntide puudus kui ka maa liikumine spekulantide kätte, mis takistab nii kohalikke- kui välisinvesteeringuid,“ rääkis Talpsepp.

„Tühja maad tegelikult Tallinna ümbruses ju on, aga peamine takistus on omavalitsuste üldplaneeringud, mis määravad teinekord ebamõistlikke piiranguid ning ka bürokraatia. Näiteks kui ettevõte ostab kaks kõrvuti krunti ja tahab nende ehitusmahud ühendada, siis selle muutmine võtab aastaid,” ütles Talpsepp

„Mõnes Tallinna lähivallas ei liigu asjad kohe üldse. Ametkondade omavaheline suhtlus on puudulik ning areng sõltub tihti konkreetse ametniku nägemusest. Mitmeid piirkondi ja arendusi on niimoodi lausa kümme aastat ja kauemgi ebamõistlikult venitatud,“ lisas Talpsepp.

Uus Maa ärikinnisvara juhi sõnul on nüüd aga mitu suurt tehnoparki korraga liikuma hakanud, mis peaks defitsiiti tulevikus leevendama. „Linna üks lähemaid piirkondi on Männiku suund, kus Silikaat Grupil on 28 hektarit ning Maru Ehitusel 11 hektarit arendusmaad. Selle piirkonna edasine käekäik sõltub peamiselt klientide huvist, mis kindlasti kasvab, kui ehitatakse välja Tallinna väike ringtee. Kuna esmased logistilised pudelikaelad on lahendatud, siis näiteks Marul on juba projekteerimises tootmis- ja laohooned,” ütleb Talpsepp.

„Pärnu maantee Tallinna väljasõidul on kujunemas järjest kuumemaks piirkonnaks Tänassilma tehnopargi läheduses asuvad Jälgimäe ja Gate Tallinn, kus on nii krunte kui ka huvi. Valdavalt on aga krundid ära ostetud ning hinnaootused on kerkinud selliseks, et tehinguid tehakse vähe. Peamiselt oodatakse sobivat klienti, kellele ehitada,” lisas Talpsepp

„Arendamiseks paistab potentsiaali ka Rae vallas, kus hinnad pole veel lakke tõusnud. Kui samal suunal Peetris on enamus heas kohas asuvaid krunte müüdud ja ehitusõigusega arendusmaa hind 75-100 eurot ruutmeeter, siis Jüris on hinnalagi selle skaala alumises otsas. Jürisse ka rajatakse suhteliselt mõistliku üürihinnaga (5,9-6,7 €/m2) suuremaid pindasid , ent huvi pigem väike,“ täiendas Talpsepp.

„Kõige suurema tempoga liigub praegu edasi aga Tallinna ja Maardu vahele jääva Vana-Narva maantee äri- tööstus- ja elurajooni arendamine, kus on juba valmis Iru Ärikeskus, tulevad 20- ja 11-korruselised külaliskorterite ja äripindadega tornmajad, Selveri logistikakeskus ja erinevad stock-office-tüüpi arendused, mis ühendavad esindus- tootmis- ja laopinnad,“ lisas Talpsepp.