2024. aastal on hea aeg uue büroo üürimiseks

2024. aastal on hea aeg uue büroo üürimiseks

Tallinna ärikinnisvaraturg on alates eelmise aasta keskpaigast olnud tavatult passiivne ning sama saab öelda ka büroosegmendi kohta. Ettevõtete uue pinna üürimise soovi pärsib kahtlemata majanduslangus ja viimaste aastate kriisidest tulenev üldine ebakindlus tuleviku ees. Samuti annab endiselt tooni koroonaajast alguse saanud kodukontori populaarsus, mistõttu paljudel töötajate arvu kasvatanud ettevõtetel ei ole tekkinud vajadust suurema pinna üürimiseks.

Et turul on pakkumist olnud palju, siis ettevõtete huvi büroopindade vastu pole muidugi päris kadunud. Kuid keerulises majandusolukorras võtab otsuste tegemine kaua ning päädib sageli sellega, et pärast turul ringivaatamist otsustatakse veel 1–2 aastaks praegusele pinnale jääda. Selle aasta majandusprognoos lubab arvata, et bürooturg püsib veel mõnda aega rahulik. Samas, 2025. aastaks prognoositakse juba mõõdukat majanduskasvu, mis reeglina toob kaasa ka ettevõtete aktiivsema huvi uute büroode vastu – kas siis vajatakse kasvust tingituna suuremat pinda või otsustatakse kvaliteedihüpe teha. Ja ka need, kes eelmisel aastal otsustasid veel paariks aastaks üürilepingut pikendada, teevad arvatavasti lähiaastal siiski kolimisotsuse.

Et keeruline majandusolukord on ka arendajad ettevaatlikuks muutnud ning mitme kavandatud hoone ehitus on edasi lükatud, on näha, et lähiaastateks planeeritud ehitusmahud ei pruugi realiseeruda. Kui samal ajal majandus kasvule pöörab ja nõudlus büroode järgi taas suureneb, võib olla erakordselt keeruline leida 2025. aastal kvaliteetset büroopinda.  On selge,  et kaugtöö võimalus ei ole ettevõtjaid innustanud büroodest loobuma. Üha enam jõutakse järeldusele, et töötajate lojaalsuse ja organisatsioonikultuuri hoidmiseks, paremate ideede genereerimiseks ning koostööks on vajalik et inimesed füüsiliselt kokku puutuks. Seda tähtsam on töötajasõbralik ja inspireeriv büroo, kuhu inimesed hea meelega tulla soovivad.   Seetõttu tasuks ettevõtetel, kelle lähima paari aasta jooksul on vajadus uue pinna üürimiseks, pinnaotsingud fookusesse võtta juba lähikuudel. Selleks on mitu head põhjust.

  • Enne koroonakriisi uutes hoonetes sõlmitud üürilepingud hakkavad lõppema ja osadel ettevõtetel on hübriidtöö tõttu pinnavajadus pisut vähenenud. Seetõttu on tekkimas vakants uutes esinduslikes hoonetes. Kui olemasoleva pinna planeering ja siseviimistlus sobivad, siis on see suurepärane võimalus saada peaaegu uus büroo (sageli on pinnad ju koroonaajast saadik püsinud alakasutatud) ilma pika ooteajata. Samuti ei pea kulutama aega ja raha ruumilahenduse- ja siseviimistluse väljatöötamisele ning kui eriti veab, ei pea isegi kolimist korraldama – saab soetada eelmise üürniku mööbli.
  • Et turg on olnud vaikne, on pindu pakkuda veel ka mõnes täiesti uues hoones. Juhul, kui pinnavajadus ei ole just paar tuhat ruutmeetrit, on võimalik saada kiirelt ka täpselt oma ettevõtte vajaduste järgi kujundatud büroo. Et sellised uued hooned on juba väljast valmis, siis ooteaeg piirdub vaid pinna valmimisele kuluva ajaga, mis enamasti üle kuue kuu ei ole.
  • Taaskasutuse pooldajatel tasub kindlasti vaadata ka kvaliteetseid vanemaid hooneid. Mitmed üürileandjad panustavad agaralt oma hoonete energiatõhususe parendamisse ning renoveerivad stiilselt nii üldalasid kui ka büroosid. Nii saab ka vanemas hoones väga modernse ja kvaliteetse büroo, mis samas on uuest hoonest soodsama hinnaga.
  • Et turg on lähikuudel suure tõenäosusega pigem rahulik, siis on olukord üürilevõtja jaoks soodne. Ei tasu muidugi eeldada, et üürida saab poolmuidu – iga ettevõtte, sh üürileandjate eesmärk on siiski kasumit teenida. Aga kindlasti on üürileandjad paindlikumad lepingutingimuste osas, sest väga jäika joont ajades on üha keerulisem üüriturul konkureerida.

Kokkuvõttes võib öelda, et uus aasta pakub üürihuvilistele veel häid võimalusi kvaliteetse büroopinna üürimiseks mõistliku hinnaga, sest ehitushind on viimasel ajal kontrolli all püsinud. Tuleviku ennustamine ei kuulu kinnisvaraspetsialistide pädevusse, aga võib üsna kindlalt öelda, et kui Ukrainas sõda lõpeb (loodame kõik väga, et sel aastal), saab Ukraina ülesehitamine olema märkimisväärse mõjuga meie piirkonna ehitushinnale ja mõistagi ka üürihindadele.

Aira Veelmaa (Uus Maa Ärikinnisvara maakler)