2012 aasta väikeelamute- ja kruntide turg

Väikeelamute- ja kruntide turg Tallinnas 2012 oli vaikne. Tehinguid toimus vähe ning pakkumise ja nõudluse hinnavahe oli suur.Tallinna atraktiivsemates eramupiirkondades (Pirita, Nõmme, Haabersti) otsitakse individuaalelamuid hinnaga 120-200 000€. Sellise hinna eest võib hetkel osta kas vana maja, lihtsalt krundi või heal juhul uue ridamajaboksi. Hea kvaliteediga elamute pakkumised algavad 400 000€. Müük selle hinnaga ja üle on olnud keerukam. Ostuotsused võtavad pikalt aega ning on sügavuti kaalutletud.Eraldi segment on elamud, mis paiknevad väljakujunenud eliitpiirkondades, kas Pirita, Kakumäe mererannas või Nõmme mändide all.  Siin ületavad müügihinnad tihtilugu miljoni euro piiri. Sellised ehitised on suursugused ja ruumikad, hea arhitektitöö ja disainiga ning kasutatud on kvaliteetseid ehitusmaterjale. Samuti on kinnistud oma asukohalt eksklusiivsed. Ostjaskonnaks on jõukamad inimesed. Tihtilugu ostetakse just emotsiooniga atraktiivset keskkonda. Kriteeriumiteks on ka suurepärane asukoht, tuttavad või sarnase väärtushinnanguga naabrid, piirkonna turvalisus.
Eramute üüriturg on aktiivne. 600- 800€ kuus on võimalik  normaalses korras  vähemalt kolme magamistoaga eramu kergesti üürile anda. Üüritootlused eramute puhul püsivad 5-6% tasemel.  
Uus Maa maaklerid ootavad turule uusi rida- ja paarismaju Tallinnas ja selle lähiümbruses, väljakujunenud keskkondades, milles ühe müüdava ühiku hinnaklass jääks 150-200 000 € piiresse.
Elamukruntideturg oli 2012 tehingute hulgalt Tallinnas tagasihoidlikum.  Üldplaanis on probleemiks olnud nõudluse ja pakkumise käärid. Otsitud on krundid hinnaga kuni 70 000€. Müügipakkumised väljakujunenud elukeskkondades algavad 90-100 000€.Siiski, teisest poolaastast oli märgata nõudluse ja huvi kasvu kruntide osas.Ilmselt on üheks määravaks põhjuseks see, et viimased kolm aastat ei ole uusi krundiarendusi Tallinnas juurde tekkinud. Lähiperspektiivis pole selliseid uusi tooteid kinnisvaraturule ka oodata. Olemasolevad arendused, näiteks Kakumäel, saavad tasapisi müüdud.  Pakkumiste hulk väljaehitatud kommunikatsioonidega ja valmis teede-tänavatega kinnistute osas on vähenenud.  Uus Maa spetsialistid on arvamusel, et kui majaehitus lähiperspektiivis plaanis, on viimane aeg soodsa hinnaga krunt muretseda, et sinna maja ehitada. Järgmise laine krundiarendused saavad olema oluliselt kallimad, seonduvalt ehitushindade tõusuga.
Artikkel ilmus epl.ee