Hind
2 500 000 €
Ruutmeetrihind
0,00 €/m2
Lisainfo
tube 23 tuba

Asukoht

Aadress: Ohtu küla, Lääne-Harju vald, Harju maakond
Ava kaart  Leia tee objektini

Andmed

ID: 4377 / 568327533844871700
Tubade arv: 23
Ehitusaasta: 1769
Katus: Kivi
Omandivorm: Kinnistu
Energiamärgis: Sertifikaati pole
Katastri nr: 29501:011:0014
Ehitise materjal: Kivi

Ohtu mõis – paik, kuhu on lihtne tulla, kuid kust on väga raske lahkuda.

Tallinna südalinnast kõigest poole tunnise sõidu kauguselt leiab Eesti ühe kauneima, 4.55 hektaril asuva barokkmõisa, mida ajaloolased on nimetanud ka mini Kadrioru lossiks.

Ohtu mõis asub Keila kihelkonnas Harjumaal looduskaunis ja privaatses kohas, eemal linnakärast ja suuremast asustusest. Juba sõit Ohtu mõisasse mööda maalilisi põldude- ja metsadevahelisi teid valmistab meid ette eelseisvaks ajaveetmise Crème de la Crème’iks.

Siia jõudes võib koht alustuseks tunduda lihtsa, pisut ehk isegi lakoonilisena, kuid kui anda endale aega, siis rullub meie ees lahti koha põnev ja kohati müstiline olemus. Säilinud on hulgaliselt detaile, mis jutustavad meile lugusid kaugetest aegadest ja mõisa elanikest. Osad detailid on nii unikaalsed, et Ohtu mõis on ainus koht, kust neid leida võib.

Barokkstiilile omaselt on kogu Ohtu mõisasüda kavandatud sümmeetrilisena – keskmeks on kõrge pool-kelpkatusega peamaja, selle ees ovaalse ringteega väljak, mida raamivad külgedelt ait ja tall-tõllakuur, samast harmooniast on kantud ka puiesteed ja park. Tulemuseks on haruldane arhitektuuriansambel, mis on ühteaegu intiimne kui ka esinduslik.

Esimesed teadaolevad andmed Ohtu mõisa kohta pärinevad juba 17. sajandi esimesest poolest. Mõisa esmaomanikeks olid Krämerid (aadeldatuna von Dannenfeldid). Esialgne mõis hävines suuremas osas Põhjasõjas. 1760-ndatel aastatel omandas mõisa Christoph Heinrich von Kursell, kes hakkas mõisakompleksi senisest esinduslikumalt välja ehitama.

Ohtut eristab teistest mõisatest haruldaste küttekollete – kahhelahjude unikaalsus. Taastatud on kaks saaliahju ja fuajees asuv raidkamin. Viimatinimetatu pärineb aastast 1654 ja seda loetakse, Eestis seni teadaolevatest säilinud raidkaminatest, vanimaks.

Müügis olev Ohtu mõisakompleks koosneb peamajast, ait-tõllakuurist, aidast ja tallist. Mõisa juurde kuulub 3.8 hektaril laiuv vabakujundusega park ja tiik.

Peamaja
Barokkstiilis (algselt kahekorruseline, uue renoveerimisprojekti järgi kolmekorruseline) peamaja valmis 1769. aastal. Hoone fassaadi ilmestavad liseenid ja keskosa kohal paikneb kolmnurkfrontoon. Barokse mulje jätavad hoone kõrge kelpkatus ja väikeste ruutudega aknad. Erilist tähelepanu pälvib mõisa pritskrohv – mõisa taastatud krohvi valmistamisel on järgitud mõisa esmase krohvi omadusi ja koostist. Krohvi sisse segatud helklevad klaasikillud muudavad mõisa fassaadi elavaks ja säravaks. Esifassaadi nurkadel on olnud raudplekist kohrutatud lohepeakujulised veesülitid ning risaliidi viilu tipul metallist kraatervaas. Samuti väärib tähelepanu mõisahoone välisuks – see on üks meisterlikumaid tisleritöö näiteid tolleaegses mõisaarhitektuuris.

Härrastemajale ja loetletud kõrvalhoonetele on olemas renoveerimisprojektid aastast 1997, mis on kohandatud ja täiendatud projektdokumentatsiooniga 2003 aastal. Samuti on olemas kunstiajaloolase poolt koostatud arhitektuuriajaloolised eritingimused Ohtu mõisaansambli renoveerimiseks.

Hetkel on peamajas taastatud elamiskõlblikuks 240 ruutmeetrit.

Peamaja kultuurimälestise reg.nr. on 2778, renoveerimisprojekt on olemas.
1. korrus 334.3 m2
2. korrus 378.4 m2
Katusekorrus 200 m2 – kaks kavalerituba a´ 35 m2
Peamaja ruutmeetrid kokku: 912.7

Tall-tõllakuur
Täiesti iselaadne Eesti mõisaarhitektuuris on pseudogooti stiilis tall-tõllakuur, mis on ehitatud sõiduhobuste jaoks. See on algselt olnud suhteliselt pikk ja madal, kõrge kelpkatusega paekiviehitis. 1888 aastal ehitati hoone esikülje osas täielikult ümber ja lisati kõrgete teravkaarakendega neogooti ehisviil koos tuulelipuga.

Tall-tõllakuuri kultuurimälestise reg.nr. on 2781, renoveerimisprojekt on olemas.
1. korrus 296.2 m2
2. korrus 242 m2
Tall–tõllakuuri ruutmeetrid kokku: 538.2

Ait
Ait vastab tall-tõllakuurile nii oma konfiguratsioonilt kui üldvormilt (va “gooti” viil). Hoone omas algselt tugipiilaritest raamitud eenduva sissekäiku, samuti mitmeid kaaravasid ja -aknaid.

Aida kultuurimälestise reg.nr. on 2782, renoveerimisprojekt on olemas
1. korrus 229.3 m2
2. korrus 165.3 m2
Aida ruutmeetrid kokku: 394.6

Mõisa Tall
Tall on hetkel kasutuses suveteatrina.
Kinnistu, millel tall asub, on 6 775m2 suurune ning tallihoone suurus on 800 m2

Lisaks eelpoolmainitud ehitistele kuulub mõisaansambli juurde veel ka viinavabriku kompleksi vundament.

Park
Ohtu park, mis mõisasüdant vääristab, on 3.8 hektari suurune ja oli kavandatud regulaarpargina. Peamaja ees asub ovaalse ringteega väljak, mida raamivad külgedelt ait ja tall-tõllakuur. Kunstipärane haljastus jätkub teisel pool peahoonet vabakujulise pargina. Alleedena istutatud põlispuud, tiik (mis teenis omal ajal viinavabriku huve), lilleparter, rohtaed ja mõisaansamblit piirav puiestikuna kujundatud tee moodustavad harmoonilise terviku. Pargi juurde kuulub hetkel ka väike puuviljaaeda – see hõlmab kivimüüriga piiratud ala endise aida taga.

Tunnustused
2003 tunnustas Muinsuskaitseamet Ohtu mõisa peamaja taastamistöid aasta parima taastatud muinsuskaitselise fassaadi aunimetusega.
2016 andis Eesti Mõisate Ühendus Ohtu mõisale parima kultuurimõisa tiitli.

Mõisakompleks on siiani peamiselt kasutust leidnud suveteatri, erinevate ürituste ja kontserdipaigana. Ohtu mõisa potentsiaali on tõestanud rohkem kui 10 hooaega toimunud suvelavastused, mis on olnud suuremas osas välja müüdud. Ohtu mõisa atraktiivsuse tagab Tallinna-lähedus ja privaatsuse olemasolu.

Uutel omanikel on suurepärane võimalus oma käe ja nägemuse järgi üles ehitada üks Eesti omanäoliseimaid mõisaid, anda sellele uus elu ning kirjutada oma peatükk Ohtu mõisa värvikasse ajalukku.

Rohkem infot plaanide ja projektide kohta saab e-maili või telefoni teel.

LUXUM – Luxury Living by Uus Maa

Lii Salusaar
+372 5344 0956
lii.salusaar@luxum.ee

 
JAGA MINU KONTAKTI KÕIGILE, KES VAJAVAD KINNISVARANÕU!
– – – – – – – – – –
Telli hindamine UUS MAA Kinnisvarabüroolt hindamine@uusmaa.ee
ning saad:
– Eksperthinnangu kuni 20% soodsamalt kui võtad koduga seotud laenu Swedbankist
– Pankadest parimad kodulaenutingimused
– Kiire, kvaliteetse ning usaldusväärse hindamisteenuse Eestis
UUS MAA KINNISVARABÜROO EKSPERTHINNANGUID AKTSEPTEERIVAD KÕIK FINANTSASUTUSED.
– – – – – – – – – –

Liitu Uus Maa uudiskirjaga ja saa homset kinnisvarainfot juba täna!
https://www.uusmaa.ee/uudiskirjagaliitumine/

– – – – – – – – – –

Kodu aitab osta Swedbank.
Pakkumise saamiseks kasuta koodi UUSMAA ja Sind teenindatakse eelisjärjekorras.
Võtame ühendust 1 tööpäeva jooksul.
Uus Maa kliendile soodsam lepingutasu. Küsi täpsemat infot maaklerilt.

Finantsteenuseid pakub Swedbank AS. Tutvu tingimustega, pea nõu.

Koostöös Swedbankiga pakume:

 
  • UUS MAA KINNISVARABÜROOST elukondliku kinnisvara hindamist kuni 20% soodsamalt;
  • eelisjärjekorras teenindust Swedbankis ja 0 € lepingutasu (kasuta koodi „UUSMAA“).